TTV Avanti wil een vereniging zijn waar iedereen veilig en plezierig kan sporten en waar iedereen zich veilig voelt om zich te ontwikkelen binnen de sport. Binnen onze vereniging is daarom geen plek voor grensoverschrijdend gedrag, niet van spelers, trainers, coaches, bestuurders, ouders of vrijwilligers.
TTV Avanti wil ongewenst gedrag/seksuele intimidatie zoveel mogelijk tegengaan en hanteert daarbij de volgende omgangs-/gedragsregels en procedures.
Algemene omgangsregels
- Accepteer en respecteer de ander zoals hij/zij is en discrimineer niet. Iedereen telt mee binnen de vereniging.
- Houd rekening met de grenzen die de ander aangeeft.
- Val de ander niet lastig en berokken de ander geen schade.
- Maak op geen enkele wijze misbruik van een machtspositie.
- Scheld niet, pest niet en maak geen discriminerende, kleinerende of intimiderende opmerkingen over en naar anderen.
- Gebruik geen geweld en bedreig de ander niet.
- Stel geen ongepaste vragen en maak geen ongewenste opmerkingen over iemands persoonlijk leven of uiterlijk. Geef de ander geen ongewenste seksueel getinte aandacht.
- Kom niet ongewenst te dichtbij en raak de ander niet aan tegen zijn of haar wil.
- Wanneer iemand je hindert of lastig valt, vraag hem/haar hiermee te stoppen. Helpt dat niet, vraag een ander om hulp.
- Help anderen om zich ook aan deze afspraken te houden en spreek degene die zich daar niet aan houdt, erop aan en meld dit zo nodig bij het bestuur.
Gedragsregels bestuurders
Als bestuurder zorg je ervoor dat iedereen mee kan doen en zichzelf kan zijn. Geef daarom het goede voorbeeld en pas onderstaande gedragsregels toe:
- Zorg voor een veilige omgeving. Schep een omgeving en een sfeer, waarin sociale veiligheid gewaarborgd is en ook wordt ervaren.
- Wees dienstbaar. Handel altijd in het belang van de vereniging en richt je op het belang van de leden.
- Wees open. Handel zo transparant mogelijk, zodat het eenvoudig is om verantwoording af te leggen en inzicht te geven in je handelen en beweegredenen.
- Wees betrouwbaar. Hou je aan de regels en afspraken, zoals de statuten, reglementen en besluiten van de (inter)nationale bond. Gebruik informatie alleen voor het doel van de organisatie.
- Wees zorgvuldig. Handel met respect en stel gelijke behandeling voorop. Weeg belangen op correcte wijze. Ga zorgvuldig en correct om met vertrouwelijke informatie.
- Wees een voorbeeld voor anderen en onthoudt zich van gedragingen en uitlatingen waardoor de sport in diskrediet wordt gebracht. Gedraag je hoffelijk en respectvol, onthoud je van grievende en/of beledigende opmerkingen.
- Zet je intensief in om ervoor te zorgen dat alle sporters en begeleiders zich houden aan de reglementen aangaande doping, seksuele intimidatie en matchfixing en het bestuursreglement alcohol in sportkantines.
- Neem (meldingen en signalen van) onbehoorlijk gedrag en grensoverschrijdend gedrag serieus.
- Span je in om te werken met integere werknemers, vrijwilligers, ondernemers, leveranciers, sponsoren, etc.
Gedragsregels sporters
Als sporter:
- Ben je open. Als je wordt gevraagd om iets te doen dat tegen je eigen gevoel, normen en waarden ingaat: meld dit, bijvoorbeeld bij het bestuur. Voor vragen en meldingen kun je ook terecht bij het Centrum Veilige Sport Nederland. Ook wanneer je wordt gevraagd om vals te spelen, meld dit.
- Respecteer je anderen. Voor de tegenstander(s), je teamgenoten, de scheidsrechter, je trainers, de toeschouwers en ieder ander. Let op je taalgebruik en hoe je je aan anderen presenteert. Geef iedereen het gevoel dat hij of zij zich vrij kan bewegen.
- Respecteer je afspraken. Kom op tijd, meld je (tijdig) af, luister naar instructies en houd je aan de regels.
- Gaat je netjes om met de omgeving. Maak niets stuk, respecteer ieders eigendommen. Laat de kleedkamer netjes achter. Ruim de materialen op. Gooi afval in de afvalbakken.
- Blijft je van anderen af. Raak niemand tegen zijn of haar wil aan.
- Houdt je zich aan de regels. Lees deze gedragscode en alle andere afspraken, en houd je daar ook aan.
- Tast je niemand aan in zijn of haar waarde. Onthoud je van discriminerende, kleinerende of intimiderende opmerkingen en gedrag. Sluit niemand buiten en wees tolerant.
- Discrimineer je niet. Maak geen onderscheid naar godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, seksuele gerichtheid, culturele achtergrond, leeftijd of andere kenmerken.
- Be je eerlijk en sportief. Speel niet vals, gebruik geen verbaal of fysiek geweld, gebruik geen doping.
- Meldt je overtredingen van deze gedragscode. Meld overtredingen van deze code bij het bestuur en/of de vertrouwenscontactpersoon van de sportvereniging of je sportbond. Voor vragen en meld ingen kun je ook terecht bij het Centrum Veilige Sport Nederland.
- Drink je na het sporten met mate alcohol en drink je niet als je nog moet deelnemen aan het verkeer.
Gedragsregels trainers, coaches en begeleiders
Als trainer, coach of begeleider:
- Zorg je voor een veilige omgeving. Schep een omgeving en sfeer waarin sociale veiligheid gewaarborgd is en ook zo wordt ervaren. Hou je aan de veiligheidsnormen en -eisen
- Handel je naar de regels en richtlijnen. Zorg dat je op de hoogte bent van de regels en richtlijnen en pas ze ook toe.
- Ben je zorgvuldig en oprecht bij het vermelden van ervaring en functies. Vermeld allerelevante feiten bij je aanstelling als trainer, coach of begeleider.
- Ben je bewust van machtsongelijkheid en (soms ook) afhankelijkheid, en misbruik je die positie niet. Gebruik je positie niet om op onredelijke of ongepaste wijze macht uit te oefenen. Onthoud je van elke vorm van (machts)misbruik, emotioneel misbruik, fysiek grensoverschrijdend gedrag, waaronder seksueel getinte opmerkingen, aanrakingen en/of seksueel misbruik. Geen enkele seksuele handeling, contact en/of relatie met minderjarigen is geoorloofd. Je hebt een meldplicht over seksuele intimidatie en misbruik.
- Respecteer je het privéleven van de sporter. Dring niet verder binnen in het privéleven van sporters dan noodzakelijk. Ga met respect om met de sporter en met de ruimtes waarin de sporters zich bevinden, zoals kleedkamers, douches of hotelkamers.
- Tast je niemand in zijn waarde aan. Onthoud je van discriminerende, kleinerende of intimiderende opmerkingen en gedrag. Maak geen onderscheid naar godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, seksuele gerichtheid, culturele achtergrond, leeftijd of andere kenmerken. Sluit niemand buiten en wees tolerant.
- Ben je een voorbeeld voor anderen en onthoudt zich van gedragingen en
uitlatingen waardoor de sport in diskrediet wordt gebracht. Gedraag je hoffelijk en respectvol, onthoud je van grievende en/ of beledigende opmerkingen. - Neem je geen gunsten, geschenken, diensten of vergoedingen aan om iets te doen of na te laten dat in strijd is met de integriteit van de sport. Krijg je iets aangeboden om iets te doen of na te laten, meld dit dan aan het bestuur.
- Zie je toe op naleving van regels en normen. Zorg dat iedereen de reglementen, huisregels en gedragscode naleeft.
- Ben je alert op waarschuwingssignalen. Wees waakzaam en alert op signalen en aarzel niet om die door te geven aan het bestuur of de vertrouwens(contact)persoon en/of contact op te nemen met het Centrum Veilige Sport Nederland.
- Drink je tijdens de training/coaching/wedstrijden geen alcohol.
Aannamebeleid bestuursleden, trainers, coaches en vrijwilligers
De volgende stappen worden doorlopen bij de aanname van nieuwe bestuursleden, trainers, coaches en vrijwilligers:
- Een kennismakingsgesprek.
- Een check op referenties.
- Het aanvragen van een VOG (geldigheid 3 jaar)
- Bestuursleden zijn lid van de NTTB of worden dat. Trainer/coach wordt eveneens lid van de NTTB. Trainers en coaches die geen lid van de NTTB willen worden, moeten een VOT (Verklaring onderwerping Tuchtrecht) tekenen. Daarmee valt hij/zij onder het tuchtrecht van de NTTB en is daarvan op de hoogte.
- Vrijwilligers die buiten trainings- en wedstrijdtijden werkzaamheden verrichten t.b.v. de accommodatie en vrijwilligers die werkzaamheden verrichten t.b.v. activiteiten buiten de accommodatie (bijv. oud-papier ophalen), zijn hiervan vrijgesteld.
- De bestuursleden, trainers en coaches worden op de hoogte gebracht van de geldende gedragsregels.
Vertouwenscontactpersonen
De vertrouwenscontactpersoon (VCP) is binnen de vereniging het eerste aanspreekpunt voor alle sporters, ouders van leden, vrijwilligers en bestuursleden die vragen of opmerkingen hebben over grensoverschrijdend gedrag of een incident willen melden.
De VCP geeft een melding van grensoverschrijdend gedrag door aan het bestuur. Ook kunnen meldingen over grensoverschrijdend gedrag direct aan een bestuurslid gemeld worden. Het bestuur dient een onderzoek in te stellen en een besluit te nemen over eventuele maatregelen.
Bestuurders en begeleiders van sportverenigingen zijn verplicht om vermoedens van seksuele intimidatie te melden aan hun eigen sportbond of het Instituut Sport Rechtspraak ISR. Met het Centrum Veilige Sport (CVSN) kunnen zij overleggen over te nemen acties en ondersteuning in het netwerk. Dit hebben de sportorganisaties die zijn aangesloten bij NOC*NSF afgesproken. Alle andere leden van een sportvereniging hebben een meldverantwoordelijkheid. Het doel is dat we als sport niet wegkijken, het incident serieus nemen en altijd opvolging geven aan een vermoeden of een melding.
De meldprocedure is te vinden op www.centrumveiligesport.nl.
Vertrouwenspersoon Avanti
Tomas Rejda
e-mail: tomas.rejda@gmail.com
tel: 06-41514930
Vertrouwenspersoon NTTB
Liesbeth van der Meer
e-mail: vertrouwenscontactpersoon@tafeltennis.nl
tel: 06-36121487