Vrijdag 31 augustus om 20:00 was het zover. Ivo Thijssen gaf namens de Tapwacht die bij ons de bierleidingen schoonmaakt een tap cursus. Ivo is een biersommelier en heeft passie voor het vak. Hij is tevens jurylid op het NK biertappen. Daarnaast heeft hij o.a. de website www.bierproeven.nu, neem er eens een kijkje.

Doel van deze avond was het seizoen openen met een gezellig evenement, kennis opdoen over bier en het perfecte biertje leren tappen. Ook ervaren biertappers hebben in de loop der jaren veel zaken aangeleerd die ze eigenlijk ook weer moeten afleren.

Hoe tap je dan een perfect biertje?

Hygiene:

– Zorg dat je een metalen afschuimer in vers water hebt staan, bijvoorbeeld in een bierglas.

– Zorg dat de spoelbak schoon is, en voorzien van een schone spoelborstel zonder vieze resten

– Zorg dat middels een spoelblokje (deze gaan worden besteld) in de spoelbak ligt, zo heb je altijd de juiste dosering zeep / water verhouding. Een goede tip van Ivo.

– Laat de spoelbak vol lopen met water en laat het kraantje heel langzaam lopen zoadat het vieze water de kans heeft om door het pijpje weg te lopen. het magische spoelblokje doseert dan de juiste dosis zeep.

– Bierglazen nooit in de vaatwasser, maar geregeld in de soda.

– Bierglas altijd voorspoelen op de middelste borstel, zo bereik je ook de buitenkant van het bierglas en voorkom je vet aan de buitenkant van je glas.

Het tappen

– Pak een glas en maak deze glas en maak deze schoon op de middelste borstel, dit mag best pittig gebeuren. Druk het glas op het spoelkruis.

– Houd het glas ondersteboven tot het meeste water er uit is en het glas druppelt.

– Check dan of het glas schoon is.

– Zet de bierhendel in 1 beweging helemaal open en laat een klein beetje naast het glas schieten, dit voorkomt dat het beetje wat in de leiding zit in je bier komt. Dit voorkomt ook dat je later bij moet gaan tappen. Door wat verlies te nemen bespaar je uiteindelijk en serveer je een prachtig biertje waar mensen graag voor betalen.

– Houdt het bierglas schuin onder de tap en draai het glas langzaam verticaal. Doe de tapkraan in 1 beweging dicht als het glas tot net boven het logo is gevuld.

– Zet het biertje op de lekbak (niet onder de lekkende tap) en schuim het bier tijdens het opkomen af in een hoek van 45 graden. Zet de afschuimer terug in het bierglas (nooit op de lekbak). Laat het biertje even tot rust komen en tap ondertussen een mop voor de klant, (leuke woordgrap van Ivo).

– De taptuit mag het glas en het bier hierbij niet raken, dit is onhygiënisch en het bier slaat snel dood.

– Pak tijdens het tappen en uitserveren het glas onderaan beet. Nooit waar de klant drinkt. Het glas blijft ook langer op temperatuur.

– Een goed glas bier herken je aan een bolle schuimkraag zonder luchtbellen met ongeveer 2 vingers schuim.

– Een schoon glas herken je aan schuimringen op het glas als de klant het glas leeg drinkt. je kan dan precies zien hoe groot de slokken van de klant zijn. Een bierglas heeft niet het eeuwige leven, bij Hertog Jan glazen herken je een goed glas aan de gouden rand die nog in tact is.

Vervangen van een fust

– Een nieuw fust moet altijd achter uit de koelkast worden gehaald, dus niet uit de keuken waar het te warm is. Als het goed is heeft degene die het laatst een fust heeft verwisseld ook weer een fust in de voorkoeling gezet voor de volgende. Zorg dat elk merk koud staat.

– Zet het fust op het transportplankje (hondje) en rijdt het naar de fustenkoeling onder de tap. Verwijder daarna het afdek plastic op de fustkop.

– Knijp de hendel van de schuifkoppeling die aan het lege fust zit goed in en schuif of draai de koppeling eraf. (Afhankelijk of het een schuif of draai koppeling is. (Jupiler draai, Hertog Jan Schuif, Texels draai, Bier van het moment draai)

– Zet het nieuwe fust in de fustenkoeling onder de tap, schuif of draai de koppeling er weer op en klik de hendel goed naar beneden tot je een klik hoort. Sluit hierna de deuren van de koeling goed. Hierna tap je een half glas uit het vervangen fust en gooi je weg door het pijpje waar het water door stroomd. Hierna is alles gereed voor een nieuw biertje te tappen voor de klant.

Al met al was het een leuke aansluiting op de wijn en bierproeverij.

De barcommissie