Toen op 9 december 1961 Avanti het levenslicht zag, kon niemand bevroeden waartoe dit sportief allemaal toe zou leiden. Dat een eenvoudige dorpsclub met hele beperkte middelen zou kunnen uitgroeien tot één van de toonaangevende tafeltennisverenigingen van het land leek een onzinnige gedachte.
In 1966 promoveerde het 1e herenteam naar de 3e klasse van de NTTB. De secretaris van het bestuur merkte in de eerste ledenvergadering (!) van de club bij wijze van grap op dat het vlaggenschip nog 6 keer kampioen moest worden alvorens landskampioen te zijn. Zonder het zelf te beseffen werd tijdens deze ledenvergadering een besluit genomen met verstrekkende gevolgen voor de verdere toekomst van Avanti: de aanwezige (heren)leden bleken de dames te missen en aldus werd besloten dames en meisjes als lid toe te laten tot de vereniging. De jaren ’70 waren voor Avanti de jaren waarin werd gezaaid. Er werd volop gewerkt met het talent om in de jaren ’80 rijkelijk te kunnen oogsten en uit te groeien tot een nationale topclub met internationale allure. Door de successen van Bettine werd bij Avanti een topsportperiode ingeluid met unieke hoogtepunten voor een dorpsclub.
De begin jaren tachtig
In 1980 werd Bettine Vriesekoop wederom 2e op de Top 12 in Munchen achter wederom Jill Hammersley. Een paar maanden later sneuvelde Vriesekoop met 21-19 in de vijfde game in de halve finale van het EK. Twee keer net niet dus. Op nationaal niveau was de Avanti-jeugd prominent aanwezig. Zij scoorden een record door met 8 spelers en speelsters door te dringen tot de finale van de nationale meerkampen. Helaas waren 3 tweede plaatsen (José Bakker, Monique Kooter en Robert de Groot) het hoogst haalbare. In de competitie eindigden het hoogste dames- alsmede herenteam van Avanti op de 3e plaats van de eredivisie. Heren 2 rukte op naar de 1e divisie in 1981. In datzelfde jaar namen maar liefst vijf Avanti leden (Rob Turk, Robert de Groot, José en Ellen Bakker en Marijke Olsthoorn) deel aan het EJK in het toenmalige Tsjechoslowakije. In 1982 brak Vriesekoop eindelijk de ban door het Top-12 toernooi in Nantes te winnen. Na afloop werd er een groot feest gevierd met de twintig aanwezige supporters van Avanti. In datzelfde jaar werd Vriesekoop Europees Kampioene door in de finale in een kraker van rivale Hammersley te winnen. In 1982 werd er voor het eerst een jongensteam (foto) van Avanti landskampioen. Rob Turk, Gerard Bakker jr. en Tim van Steenbergen waren hier verantwoordelijk voor. Vier meisjesteams waren hen in de Avanti-geschiedenis voorgegaan. In 1983 en 1984 werden er zeer veel nationale titels gegrepen door de Avanti leden. Lees dit allemaal terug in de Hall of Fame.
Start van de sponsoring met een naamsverandering
Het seizoen 1984/1985 kan worden omschreven als een nieuwe stap in de topsportperiode van Avanti. De topsport ging een nog belangrijkere rol spelen binnen de vereniging en een sterke professionalisering was het gevolg. De naam van de vereniging werd veranderd in Dextro/Avanti. Dextro, een product van druivensuiker dat werd gemaakt door CPC Nederland uit Utrecht. Deze energiebron pompte ook nieuwe energie in de Hazerswoudse tafeltennisclub. Dit gaf trainer Gerard Bakker de gelegenheid om naast topper Bettine Vriesekoop ook talenten als Rob Turk, Robert de Groot en Gerard Bakker jr. naar de top te geleiden. De financiele injectie maakte dure buitenlandse trainingsstages mogelijk, maar was ook de start voor het aantrekken van buitenlandse toppers naar Hazerswoude-Dorp. Een impuls voor de vereniging, maar zeker ook voor de eigen talenten en uiteraard het internationale succes van Bettine Vriesekoop.
Gloriejaren met buitenlandse inbreng in Hazerswoude
De buitenlandse periode van Dextro/Avanti startte in het seizoen 1985/1986 met het aantrekken van de Bulgaarse topper Mariano Loukov. Dextro regelde de transactie met de Bulgaar die daarmee een jaar ten dienste stond van de Hazerswoudse club. De 27-jarige Loukov stond op dat moment op de 36e plaats op de wereldranglijst en met name zijn speltype was voor coach Bakker aanleiding om Loukov naar Hazerswoude te hale. Met het einde van de competitie in 1986 nam Avanti afscheid van de Bulgaar die nimmer het verwachte succes bracht en voor veel geld over kon naar het Duitse Saarbrücken. In hetzelfde jaar namen er drie Avanti spelers deel aan het EK in Praag; Rob Turk, Bettine Vriesekoop en Ellen Bakker. In het begin van 1987 kwamen de Hongaarse toppers Andrasz Podpinka en Tibor Kreisz de geledingen van Avanti versterken. Mede dankzij deze twee topspelers behaalden Avanti voor het eerst in haar bestaan de Landstitel en daarnaast veroverden de Dames de Europacup 1. Deze twee unieke hoogtepunten staan elders in de geschiedenis apart beschreven.
Nieuwe sponsor en afscheid Vriesekoop
Op 7 februari 1989 braken er weer betere tijden aangezien een jaar ervoor Dextro de sponsoring met Avanti stop had gezet. De Japanse firma Maxell ging onze club sponsoren vooralsnog voor één jaar, maar met een optie voor nog twee jaar. Door het nieuwe contract kreeg Avanti opnieuw de mogelijkheid om zich op nationaal als internationaal te manifesteren. Met de nieuwe sponsor werd direct een Chinese aanwinst aangetrokken in de persoon van Chen Sung. Op koninginnedag 1989 kwam Bettine weer eens in het nieuws. Het had Hare Majesteit behaagd om Bettine te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Inmiddels was door Bettine al afscheid genomen van Avanti waarna ze haar carriere voortzette bij het Italiaanse Ciarm Ragusa. In september 1989 kondigde ook Gerard Bakker zijn afscheid aan als clubcoach van Avanti. De training van de jeugd werd op dat moment overgenomen door club iconen Rob Turk en Robert de Groot. Tegelijk brak er bij Maxell/Avanti een nieuwe lichting spelers door, die de kampioenstitel pakten. De spelers Martin Groenewold, Michael van der Haar en Jeroen Koudstaal wonnen de nationale clubtitel bij de jeugd. Hoop voor de toekomst!!
Na jarenlang Europacup avonturen met de dames kwam de nadruk nu op de heren in Europa. Dankzij de sponsor kon Avanti de nationale topper Paul Haldan aantrekken voor de Europacup duels. Hij ging samen met de Avanti selectie de Europacup 2 spelen. In de 1e ronde volgde in Frankrijk een zware ontmoeting met Chalons sur Marne. In het team van de Fransen de topper Eloi. Na een 0-3 achterstand werd alsnog met 5-3 gewonnen door Haldan, Turk en Bakker jr. In de 2e ronde werd in eigen huis gespeeld tegen het Italiaanse CT Ferentino. Met Paul Haldan, Chen Sung en Rob Turk was de klus snel geklaard, een duidelijke 5-0 winst. In de achtste finale volgde een zware wedstrijd tegen SV Steinhagen uit West-Duitsland. Na moeilijke wedstrijden moest Maxell/Avanti de strijd opgeven en werd met 3-5 verloren door Chen Sung, Paul Haldan en Rob Turk.