Beste barvrijwilligers,
Aangezien tegenwoordig veel andere en nieuwe mensen achter de bar staan, wil de barcommissie jullie graag de nieuwe situatie toelichten.
Voorheen werd er getapt middels een bierkoeling die achter in de keuken stond te koelen. De fusten stonden er onder en waren niet gekoeld. Hierdoor is de kwaliteit niet altijd optimaal geweest. Vervolgens werd het bier door de 2 gekoelde +/-15 meter lange pythonleidingen getransporteerd naar de tap. De druk was rond de 1,5 bar en voor de wat minder ervaren tappers was dit soms moeilijk tappen (te veel schuim) Ook bij het vervangen van een fust werden er ongeveer 6 bier weggegooid.
Dit probleem wordt inmiddels ondervangen door een fustenkoeling onder de bar. De fusten staan nu 24 uur per dag koud en de leiding naar de tap is ongeveer 30 centimeter. Hierdoor gooi je geen bier meer weg na het vervangen van een fust en kan je tappen onder een druk van 0,8 bar. Hierdoor heb je geen tapervaring meer nodig. Ook is de nieuwe fustenkoeling meer dan 50% energiezuiniger dan de oude.
Het professioneel spoelen van de leidingen door de tapwacht is nu verledentijd omdat de leiding naar de tap heel kort is. Dit scheelt uiteraard ook enorm in de kosten. De oude bierkoeling kan nog verkocht worden op marktplaats waardoor er in de keuken een hoop extra efficiënte ruimte ontstaat. In de map met de beschrijving voor de bardienst zit binnenkort een nieuwe beschrijving hoe het vervangen van een fust in zijn werk gaat. Dit verschilt niet veel van de oude manier.
Kortom Avanti heeft grote stappen gemaakt voor de toekomst en dit sluit mooi aan op de visie om TTV Avanti duurzamer te maken. Zijn er vragen of heb je ideeën laat het weten mail: bar@ttvavanti.nl
De Barcommissie